Vesti

Zhan Sharl Gardeto: Na Kosovu ubijaju svedoke počinjenih ratnih zločinaZhan Sharl Gardeto: Na Kosovu ubijaju svedoke počinjenih ratnih zločina

Izvor: Tanjug

Ne zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 25. i 26. januara, pored izveštaja Dika Martija, naći će se i izveštaj kojim izvestilac Žan-Šarl Gardeto konstatuje da na Kosovu ubijaju svedoke počinjenih ratnih zločina.

Prištinski mediji danas prenose da će, posle rasprave 25. januara o izveštaju Martija, koji kosovsko rukovodstvo, sa odlazećim premijerom Hašimom Tačijem na čelu, ocenjuje kao bandu kriminalaca, koja se bavi švercom droge, oružja i ljudskih organa, dan kasnije na dnevno redu biće i usvajanje izveštaja člana Skupštine SE iz Monaka Šarla Gardetoa koji se odnosi na zaštitu svedoka u zemljama bivše Jugoslavije, uključujući i Kosovo.

U izveštaju pod naslovom “Zaštita svedoka kao kamen temeljac pravde i pomirenja na Balkanu” za ratne zločine, Gardeto vidi Kosovo kao “crnu rupu” po tom pitanju.

On konstatuje da na Kosovu ubijaju svedoke koji se “osmele da svedoče o ratnim zločinima na Kosovu”.

Mada se Krivičnim zakonom Kosova predviđa zaštita svedoka, Kosovo nema poseban zakon koji se bavi njihovom zaštitom ili bar promenom identiteta i mesta boravka.

“Postoji nekakav pokušaj za izradu takvog zakona. U ozbiljnijim slučajevima svedoci anonimno svedoče”, naveo je izvestilac PS SE, kome je, kako je naveo, postalo jasno da je anomimno svedočenje beskorisno dok svedoci fizički ostaju na Kosovu gde svako svakoga poznaje.

Prištinski list “Kosova sot” danas prenosi da predstojeće zasedanje PS SE predstavlja snažan izazov albanskoj diplomatiji i da u Tirani spremaju amandmane na rezoluciju koja bi trebalo da bude usvojena na bazi izveštaja Martija.

“Jedan od izazova za Kosovo predstavlja i nedovoljna predstavljenost u Skupštini SE. To je nametnulo usaglašavanje poteza kosovske i albanske diplomatije koje će slediti zajedno sa međunarodnim prijateljima”, piše list.

Albanska i kosovska diplomatija usaglašavaju korake za kampanju uz tvrdnje da optužbe predstavljene u izveštaju Martija nisu zasnovane na činjenicama.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom