Vesti

DAN FAKULTETA ZA DIPLOMATIJU I BEZBEDNOST

Dan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i Dan srpske diplomatije svečano je obeležen 29. maja 2023. godine. Ceremonija obeležavanja protekla je u dodeli nagrada za pojedince i institucije, kao i dodeli diploma studentima.

 

   Fakultet je, uz prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije, g. Ivicu Dačića, ugostio i mnoge visoke državne zvanice, akreditovane ambasadore u Republici Srbiji, rukovodioce i predstavnike državnih institucija, sudije Ustavnog suda, profesore Fakulteta, diplomce i studente.

   Program svečanosti, koji su vodili Dušan Radulović i Tara Raić Blanuša, počeo je intoniranjem himni ,,Bože pravde“ i ,,Gaudeamus igitur”, u izvođenju hora Kluba studenata tehnike, kojim je dirigovala gđa Nataša Lazić Živković.

   Prisutnima se najpre obratio dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, prof. dr Radojica Lazić. Dekan je u svom govoru naglasio značaj koji Fakultet ima u obrazovanju mladih stručnjaka u oblasti diplomatije i bezbednosti, audio-vizuelne umetnosti, primenjenog softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija. Takođe, istakao je uspehe nastavno-naučnog kadra Fakulteta, naučno-istraživačke delatnosti Instituta za strateške studije, časopisa ,,Diplomatija i bezbednost“, nenastavnog osoblja i naših studenata. Ovom  prilikom rečeno je i da je uspeh naših studenata zapravo i najveći uspeh, sa naglaskom da Fakultet krupnim i sigurnim koracima beleži značajne rezultate i teži da bude među narespektabilnijim institucijama u oblasti visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Pored toga osvrnuo se na saradnju sa diplomatskim misijama u Republici Srbiji i institucijama Republike Srbije i naznačio kakav doprinos saradnja ima u obrazovanju naših studenata. Zahvalivši se svima koji su dali doprinos u akademskom prosperitetu Fakulteta, uručio je Plaketu zahvalnosti Ivici Dačiću, prvom potprededniku Vlade i ministru spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije.

  

U svom obraćanju Ivica Dačić poručio je da će Ministarstvo nastojati da ozvaniči saradnju sa Fakultetom potpisivanjem Sporazuma o saradnji kojim će se studentima omogućiti realizacija stručne prakse u tom Ministarstvu. Prema njegovim rečima okosnica delovanja Ministarstva spoljnih poslova treba da bude ulaganje, podsticanje i zalaganje za razvoj mladih generacija, kako bi mladi bili temelj naše budućnosti. Prepoznajući značaj javne diplomatske službe, ministar je naglasio da će Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da neguje i obrazuje, redovno obnavlja, unapređuje i osvežava svoj diplomatski kadar.

Pridajući značaj negovanju i razvoju diplomatskih veština studenata Fakulteta, svečanu ceremoniju Dana Fakulteta obeležila je recitacija pesme ,,Diplomatija srpska“, u izvođenju autora Uroša Aćimovića, studenta treće godine osnovnih akademskih studija.

Prigodne Plakete zahvalnosti za uspešnu saradnju i doprinos akademskom razvoju naše institucije dobili su: Institut za političke studije, Institut za strategijska istraživanja, Javno preduzeće ,,Službeni glasnik“ i Institut za savremenu istoriju. U ime nagrađenih institucija, skupu se obratio dr Zoran Milošević, v.d. direktora Instituta za političke studije.

Najuspešnijim studentima Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, upisanim na osnovne akademske studije 2018./2019. godine, dodeljene su knjige i Plaketa zahvalnosti. Nagrade u vidu knjiga dobili su Marko Panić i Lazar Faraga, dok je Marija Babac, kao najbolji student te generacije, pored knjiga nagrađena i Plaketom zahvalnosti. Zahvalivši se na dodeljenom priznanju Marija Babac je istakla značaj Fakulteta u obrazovanju i stvaranju novih kadrova. Knjige najuspešnijim studentima, pored Fakulteta, obezbedili su: izdavačka preduzeća ,,Neven“ i ,,Filip Višnjić“, kao i Instut za savremenu istoriju i Institut za političke studije.

Ceremonija Dana Fakulteta za diplomatiju i bezbednost uokvirena je svečanom dodelom diploma studentima koji su prethodnih akademskih godina završili svoje osnovne i master studije i završnim nastupom hora Kluba studenata tehnike.

U klubu Fakulteta, u čast ove svetkovine, upriličen je prigodan koktel za sve goste.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom