Vesti

Anders Fog Rasmusen: NATO vrlo razočaran pretnjom Rusije

Izvor: Press

NATO je “razočaran” pretnjom Rusije o razmeštanju raketa u Kalinjigradu, dok su SAD ponovile da plan za razmeštanje raketnog štita u Evropi nije usmeren ka Moskvi, uz zajedničku ocenu o važnosti saradnje s Rusijom

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev zapretio je danas razmeštanjem raketa u enklavi Kalinjingrad, koja se nalazi između Litvanije i Poljske, ako SAD nastave da sprovode plan za razmeštanje antiraketnog štita u Evropi.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je izjavio da je “vrlo razočaran” pretnjom Rusije o razmeštanju raketa blizu savezničkih zemalja i ocenio da bi to bilo “prizivanje prošlosti i u neskladu sa strateškim odnosima, o čijem građenju su se dogovorili NATO i Rusija”.

“Saradnja, a ne sukobljavanje, predstavlja put napred”, naveo je Rasmusen u pisanoj izjavi.

Portparol Bele kuće Tomi Vitor naveo je da će SAD nastaviti da traže saradnju sa Rusijom, ali da se plan za raspoređivanje raketa u Evropi “dobro razvija i da nema osnova za pretnje da se povuče”.

“Mislim da vredi ponoviti da odbrambeni raketni sistem u Evropi na kojem poslednjih nekoliko godina vredno radimo s našim saveznicima i Rusijom nije usmeren ka Rusiji, već je zamišljen da neutrališe raketne pretnje usmerene iz Irana ka Evropi i našim saveznicima”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Rusija je do sada u više navrata pretila razmeštanjem raketa u oblasti Kalinjingrada. Moskva traži da bude uključena u američki antiraketni sistem u Evropi ili da dobije garancije da rakete neće biti usmerene na ruske odbrambene sisteme, uključujući i pristup instalacijama NATO-a kako bi se to potvrdilo.

Medvedev je takođe izneo mogućnost da Moskva izađe iz novog sporazuma o razoružanju koji je postignut sa SAD, i obustavi ostale razgovore o kontroli naoružanja ako SAD nastave sprovođenje planova o razmeštanju antiraketnog štita u Evropi.

Medvedev je ponovio i predlog o podeli evropskog kontinenta na više zona vojne odgovornosti, što je NATO odbacio 2010. godine.

Rumunija, Turska, Poljska i Španija ozvaničile su učešće u američkom sistemu antiraketnog štita.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom