Vesti

Medvedev: Rusija će postaviti udarni protivraketni sistem “iskander” na zapadu i jugu zemlje, ukoliko SAD nastave sa razmeštanjem svog protivraketnog sistema u Evropi

Izvor: Tanjug

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je danas da će Rusija postaviti udarni protivraketni sistem “iskander” na zapadu i jugu zemlje, konkretno u Kalinjingradskoj oblasti, ukoliko SAD nastave sa razmeštanjem svog protivraketnog sistema u Evropi.

– Ruska Federacija će razmestiti na zapadu i jugu zemlje savremeno ofanzivno oružje koje omogućava neutralizaciju evropskih komponenti protivraketne odbrane SAD. Jedan od takvih koraka biće postavljanje raketnog sistema “iskander” u Kalinjingradskoj oblasti – rekao je danas Medvedev u televizijskom obraćanju Rusima, prenosi Itar-tass.

Medvedev je takođe upozorio da će Rusija izaći iz Sporazuma START i odustati od koraka u cilju smanjenja naoružanja ukoliko SAD nastave sa izgradnjom PRO u Evropi.

Kalinjingradska oblast je nazapadnija tačka Rusije i okružena je Litvanijom, Poljskom i Baltičkim morem.

Od raspada SSSR ova oblast je fizički izolovana od Rusije. Takođe, smatra se najmilitarizovanijom oblašću Rusije – tu se nalazi sedište baltičke flote, dve vazduhoplovne i jedna vazduhopolovno-pomorska baza.

Raketni sistem “Iskander” pogađa ciljeve udaljene 280 do 500 kilometara, ali već postoje rakete koje mogu preći i do dve hiljade kilometara. Mogu da nose kako obično, tako i nuklearno naoružanje.

“Iskander” se prevozi na tegljaču, sama raketa je duga 7,2 metra i teška 3.800 kilograma. Brzina joj je 2.100 metara u sekundi. Napravljena je po “stelt” (nevidljivoj) tehnologiji i ima sistem za samonavođenje, prenosi “Glas Rusije”.

Prema tvrdnjama vojnih eksperata, “iskander” sa područja Lenjingradske oblasti mogao bi da uništava objekte u baltičkim zemljama i Poljskoj, a sa područja Kalinjingradske oblasti u Nemačkoj.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom