Raspored predavanja

Ujedinjeni u vrednostima, uporedivi u pristupima – diplomatska iskustva Maroka i Srbije u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet

Izvor: Prof. dr Mihajlo Vučić

Na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost biće održana panel diskusija – “Ujedinjeni u vrednostima, uporedivi u pristupima – diplomatska iskustva Maroka i Srbije u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet”.

Učesnici panel diskusije će istaći zajedničke karaksteristike pristupa dve države pitanjima samoopredeljenja, secesije, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pristupa koji se zasnivaju na metodama i vrednostima međunarodnog prava, diplomatije i ekonomske saradnje, nasuprot upotrebi sile ili pretnjama upotrebe sile. Praktična primena tih metoda i vrednosti prelama se najjajsnije u odnosu dve države prema svojim ustavnim pokrajinama – Marokanskoj Sahari i AP Kosovo i Metohiji, koje dugi niz godina pokušavaju da se na međunarodnoj sceni legitimišu kao nezavisne države pod nazivom Zapadna Sahara odnosno Republika Kosovo.

U okviru panel diskusije pristup Maroka rešavanju ovih pitanja izložiće g. Jérôme Besnard (Žerom Beznar), profesor ustavnog prava na Univerzitetu Pariz V – Rene Dekart, dok će sa srpske strane govoriti g. Aleksandar Gajić, profesor međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Beogradu i glavni pravni savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Diskusiju će moderirati profesor Mihajlo Vučić, koji poziva sve zainteresovane studente i profesore Fakulteta za diplomatiju i bezbednost da uzmu učešća u diskusiji i obogate svojim prisustvom ovaj događaj. Panel diskusija će se održati 29. novembra u 10h u amfiteatru Fakulteta za diplomatiju i bezbednost. Obezbeđen je simultani prevod sa francuskog na srpski i obrnuto.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom