Vesti

Jacek Rostowski, poljski ministar financija: Ili će ECB snažno intervenisati ili nam sledi katastrofa koja bi mogla dovesti do rata u Evropi

Izvor: Poslovni savjetnik

Evropska centralna banka (ECB) mora snažno intervenisati kupovinama obveznica prezaduženih država evrozone jer će se u suprotnom Evropa suočiti s katastrofom koja bi mogla dovesti do rata, upozorio je poljski ministar financija.

Pred nama je užasan zbor – ili će ECB snažno intervenisati ili nam slijedi katastrofa, kazao je Jacek Rostowski u razgovoru za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ako bi se evrozona raspala, izgubili bismo golemi dio našeg BDP-a. Prijeti nam opasnost istorijske privredne katastrofe, poput Velike depresije u 30-im godinama prošlog vijeka, koja bi mogla dovesti do rata u Evropi, dodao je ministar financija čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

ECB je izložena pojačanim pritiscima da djeluje kao takozvani zajmodavac u krajnjoj nuždi kako bi pomogla zaduženim zemljama i spriječila širenje krize širom eurozone. Centralna banka sa sjedištem u Frankfurtu tomu se opire, ističući kako je njezina glavna odgovornost da štiti od inflacije, u čemu joj snažnu podršku pruža i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Rostowski je takođe upozorio na potencijalno katastrofalne posljedice dužničke krize. Ako ne uspijemo smiriti tržišta, malena je šansa da će se kriza zaustaviti na Italiji. Ona će se proširiti na svaku zemlju eurozone, ama baš svaku, uključujući Njemačku, oštro je upozorio poljski ministar financija.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom