Vesti

Šmatko: Rusija je spremna da zajedno sa nemačkim partnerima učestvuje u izgradnji, finansiranju i eksploataciji elektrana

Izvor: Tanjug

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko izrazio je spremnost za učešće u finansiranju i izgradnji novih elektrana u Nemačkoj, nakon što je ta zemlja odustala od upotrebe nuklearki.

On je dodao da je Rusija ponudila Nemačkoj široku energetsku saradnju i osnivanje sveobuhvatne alijanse.

„Rusija je spremna da zajedno sa nemačkim partnerima učestvuje u izgradnji, finansiranju i eksploataciji elektrana”, izjavio je Šmatko u intervjuu listu „Zidojče cajtung”, naglašavajući da je Moskva zainteresovana da produbi saradnju u okviru bilateralnih sporazuma.

Ovakav predlog ruskog ministra je neočekivan u sadašnjoj situaciji, primećuje list, s obzirom na zaoštrene odnose Rusije i zapadne Evrope kad je u pitanju energetika.

Evropska unija pokušava da se odupre ekspanziji „Gasproma” na tržištu, a sem toga, postoji konflikt ruskog koncerna i kompanije E.ON oko cene gasa.

Agencija AFP skreće pažnju na izjavu Šmatka da će Nemačkoj, posle odustajanja od atomskih centrala, biti potrebno dodatnih 10 do 12 gigavata, koliko može da proizvede od 10 do 15 velikih elektrana.

„Spremni smo da finansiramo velike projekte”, istakao je Šmatko, dok eksperti u isto vreme procenjuju da su u pitanju ogromne sume, i da su za izgradnju novih nemačkih elektrana potrebne investicije u visini do 15 milijardi evra.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom