Vesti

Stiven Gajger: Diplomci novog univerziteta Skolkovski biće spremni da konkurišu diplomcima najvećih univerziteta Evrope i Amerike

Izvor: Glas Rusije

Rusija ne može da ne zainteresuje investitore, pošto je u ovoj zemlji ogroman talenat i intelektualni kapital, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije direktor fonda Skolkovo Stiven Gajger. Uporedo sa tim on je istakao da samo Skolkovo ne planira da kopira već postojeće modele u svetu, uključujući Silikonsku dolinu u SAD. Trudimo se da se pozabavimo inovacijama svetske klase, podvukao je Gajger.

Po rečima direktora fonda, danas inovacionu sredinu u čitavom svetu čini nekoliko osnovnih elemenata. Slični projekti imaju potrebnu za stalnom državnom podrškom. Ništa manje važnu ulogu igra infrastuktura ili, drugim rečima, mesto za rad.

Kako bi se projekat razvijao, neophodne su investicije. Samo tada saradnja omogućava stvaranje inovacionih produkata:

– Mislim da je naš glavni cilj da što pre dobijemo podršku i investicije treće strane, pokazavši vladi da privlačimo za projekat strane tehnologije i investicije. To će nam omogućiti da podržimo dobro finansiranje projekta i pokažemo uspehe, razvijajući ruske ideje i tehnologije i konkurišući na međunarodnim tržištima.

Još jedan element uspeha je inovacija. Tradicionalnu ovu ulogu igra snažni univerzitet ili čak grupa univerziteta, koji se bave fundamentalnim istraživanjima. U slučaju Skolkova takav univerzitet se stvara u partnerstvu sa Masačusetskim tehnološkim institutom. Tako će Skolkovo dobiti svoju naučnu bazu.

Značaj Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju je u tome što je on prvi svoje vrste. Ako se potrudimo, čemu težimo, u naredne tri godine ćemo otvoriti univerzitet, napraviti fakultet, doći će prva grupa studenata, u Rusiji će se vršiti istraživanja u saradnji sa svetskim istraživačkim centrima. Tri godine su potrebne da se napravi zgrada, slušaonice.

To da će ovi planovi biti realizovani potvrđuje i grupa glavnih investitora. To su velike ruske korporacije – Gasprom, Rosnjeft, Lukojl. Takav svestrani prilaz će omogućiti da se dostigne jedan od glavnih ciljeva – diplomci novog univerziteta će biti spremni da konkurišu diplomcima najvećih univerziteta Evrope i Amerike.

Ipak interesi Stivena Gejgera ne ograničavaju se samo projektom Skolkovo. Po njegovim rečima, Rusija je danas jedan od najprivlačnijih objekata za investicije. A kako bi investitori došli u Rusiju, treba se osloboditi stereotipa.

– Ne treba posmatrati Rusiju pomoću zastarelih standarda. Postoji određeni nivo rizika i mogućnosti velikog tržišta koje mu odgovaraju. I danas vidimo da na razvijenim tržištima postoje ekonomski i politički rizici. Zato mislim da će Rusija postati više investiciono privlačni pravac. Mislim da su prednosti Rusije u tome što će se desiti revidiranje rizika u Rusiji na poštenijoj osnovi. Današnju težnju da se Rusija posmatra posebno čak među tržištima u razvoju smatram nepravednom.

Stiven Gejger smatra da investitori treba da gledaju na uspešne parametre, kada intelektualni kapital u Rusiji omogućava zarađivanje novca. Već danas nova preduzeća koja se procenjuju na 8-10 milijardi dolara, uspešno su zastupljena na međunarodnom nivou. A to znači da će Rusija neosporno biti u planovima investitora.

 

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom