Vesti

Grčkoj otpisano 50% spoljnog duga uz štampanje 1000 milijardi evra

Izvor: Blic

Lideri zemalja članica evrozone saopštili su rano jutros da su odlučili da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute.

Na sastanku koji je počeo sinoć, a završen rano jutros, šefovi država i vlada sedamnaest zemalja koje koriste evro dogovorili su se i da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFFS) na oko hiljadu milijardi evra.

Sporazum predviđa da EU do kraja godine zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom pokrene zajednički program pomoći Grčkoj vredan sto milijardi evra.

Iako su šefovi najmoćnijih evropskih zemalja bili u Briselu, novinarima su se na završetku sastanka obratili samo predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Komisije Manuel Barozo.

– Svi smo svesni koliko je situacija ozbiljna. Danas nijedna vlada ne može sebi da dozvoli da potceni posledice prezaduženosti ili krah cena nekretnina ni kod kuće ni u drugoj zemlji. U suprotnom, kaznili bi ih birači i tržiste. Greške iz prošlosti se ne smeju ponoviti – izjavio je Van Rompej.

Barozo je rekao da je Evropa prošle noći “potvrdila da je sposobna da preduzme sve što treba da bi očuvala ekonomsku stabilnost”.

– I ranije sam govorio, a sada ponavljam da je ovo maraton, a ne sprint – zaključio je on.

Odluka o otpisivanju polovine grčkog duga i formiranju programa pomoći naslanja se na zaključke svih 27 članica EU, koji su na dvoiposatnom samitu u sredu uveče odlučili da će vodeće evropske banke odsad morati da povećaju obavezne rezerve na devet odsto aktive. To zahteva da do 30. juna 2012. banke prikupe dodatnih 108 milijardi evra.

Maratonski samit u Briselu, koga su mnogi proglasili sudbonosnim za budućnost evra i EU, pratilo je oko 2000 akreditovanih novinara, što je najveći broj od usvajanja Lisabonskog sporazuma 2009. godine.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom