Vesti

Formirana zona slobodne trgovine, Putin: Ovim sporazumom će biti uspostavljena dugoročna osnova naših ekonomskih i trgovinskih odnosa

Izvor: Blic

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je večeras su Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država (ZND) postigle sporazum o formiranju zone slobodne trgovine.

“Složili smo se danas da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine”, rekao je Putin na kraju samita zemalja članica ZND-a (bivše sovjetske republike, bez baltičkih država i Gruzije) u Sankt Peterburgu.

On je istakao da je posle dugih pregovora, “intenzivnih i konstruktivnih”, rešen glavni problem.

“Ovim sporazumom će biti uspostavljena dugoročna osnova naših ekonomskih i trgovinskih odnosa”, poručio je ruski premijer.

Od 11 članica ZND-a (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Ukrajina) tri nisu danas potpisale sporazum, uključujući i gasom bogat Azerbejdžan i Turkmenistan, koje su navele da će razmotriti da to učine do kraja godine.

Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja. On je podsetio da su bivše sovjetske republike potpisale 1994. sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine, ali on nikada nije zaživeo, jer ga većina zemalja nije ratifikovala, uključujući i Rusiju.

Tri zemlje ZND-a – Rusija, Kazahstan i Belorusija – takođe su uspostavile carinsku uniju, koja je stupila na snagu u leto 2010, a Rusija, kako navodi agencija Frans pres, pokušava u nju da uvuče i Ukrajinu.

Moskva od Kijeva traži da se zauzvrat okrene od EU, ali Ukrajinci su to odbili, navodeći da im je draže da sa tom unijom “sarađuju” nego da budu deo nje.

Putinovi komentari usledili su kratko pošto je EU objavila da će na neodređeno vreme biti odložena poseta ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Briselu, koja je bila zakazana za četvrtak.

Janukovič je u Briselu trebalo da razgovara sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Neki evropski izvori rekli su ranije Frans presu da Evropljani očekuju od Janukoviča “konkretne” mere po pitanju vladavine prava nakon izricanja zatvorske kazne bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko.

Glavna Janukovičeva protivnica, Julija Timošenko osuđena je prošle nedelje na sedam godina zatvora zbog navodne “zloupotrebe ovlašćenja” dok je bila na funkciji premijera.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom