Vesti

Kineski predsednik Hu Đintao pozvao na ujedinjene Tajvana sa ostalim delovima Kine

Izvor: Politika

Kineski predsednik Hu Đintao pozvao je na ujedinjene Tajvana sa ostalim delovima Kine na 100. godišnjici obeležavanja revolucije 1911. godine kada je okončana dugogodišnja imperijalna istorija te najmnogoljudnije države sveta.

„Postizanje ponovnog ujedinjenja mirnim putem je ono što najviše odgovara fundamentalnim interesima kineskog naroda, uključujući i interese sunarodnike na Tajvanu. Moramo da ojačamo naše protivljenje nezavisnosti Tajvana i promovišemo blisku razmenu i saradnju među sunarodnicima na obe strane”, rekao je Hu, prenela je agencija AFP.

Obraćajući se na ceremoniji u Velikom holu naroda (kineski parlament) na kojoj su prisustvovali najviši funkcioneri Komunističke partije Kine, uključujući bivšeg kineskog predsednika Điang Cemina kome je to bilo prvo pojavljivanje u javnosti posle glasina da je preminuo, Hu je odbacio nezavisnost Tajvana.

Ceremonijom je obeležena 100. godišnjica od Sinhai revolucije 1911. godine kada je proglašenjem Republike zbačena kineska dinastija Ćing posle više od 2.000 godina neprekinute imperijalne istorije Kine.

Republika Kina je trajala do 1949. godine kada su komunisti preuzeli vlast nad najvećim delom Kine, osim Tajvana i nekih malih ostrva Fudžijana, gde su odbegli pripadnici u građanskom ratu poraženog Kuomintanga.

Kineski komunistički lider Mao Cedung je 1. oktobra 1949. proglasio Narodnu Republiku Kinu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom