Raspored predavanja

Doc. dr Danijela Bjelja: Elektronska nastava 11.05.

Izvor: Doc. dr Danijela Bjelja

Poštovane kolege,

Nastavnim planom i programom smo za današnje predavanje izdvojili sledeću celinu:

  • Nevladine organizacije

U savremenom svetu, pored vec tradicionalnih institucija koje predstavljaju društvo (škola, crkava, univerziteta, političkih partija i dr.), javljaju se i nevladine neprofitne organizacije. One se uključuju u rešavanje različitih društvenih problema i postaju novi “partneri” državnih institucija. Nevladine organizacije nazivaju jos i treći sektor, dobrotvorni sektor, civilne društvene organizacije i dr. Na razlicite definicije utiču njihove pravne, ekonomske i funkcionalne karakteristike. Ipak, suština svih ovih svojstava je da su one nevladine, neprofitne i dobrovoljne organizacije.

U svetu nevladine ogranizacije su naročito razvijene u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, a u poslednje vreme one jačaju i u bivšim socijalističkim zemljama Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj.

Radni zadatak / razmislite i istražite odgovore na sledeća pitanja:

  • Čime se bave nevladine organizacije u Srbiji?
  • Kakva im je finansijska struktura?
  • Ko su im korisnici?

U Srbiji je po novom Zakonu o udruženjima registrovano oko 15 600 NVO o kojima se ne zna mnogo.

Ovde možete preuzeti i prezentaciju predviđenu za izvođenje nastave.

Da bi u potpunosti savladali navedene celine potrebno je наставити čitanje iz autorizovane skripte prof. Vladimira Vugdelića, kao i nastaviti sa čitanjem i pripremanjem teorijskog okvira za studije slučaja pojedinačnih političkih sistema drugih država koje su relevantne za naš predmet.

Nastaviti čitanje u knjizi “Politički sistemi u savremenoj međunardonoj zajednici” autora M. Mladenović, Z. Jeftić, Ž. Ivaniš koju ste dobili u delu obavezne literature.

Ovom prilikom želim da ponovo pozovem i ostale kolege da se priključe slušanju ovih odbrana seminarskih radova i prezentacija jer im slušanje istih može znatno olakšati pripremu za ispit.

Za sva dodatna pitanja i konsultacije stojim vam na raspolaganju putem mejl adrese.

danijelamartic@yahoo.com

Srdačan pozdrav,

Danijela Bjelja

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom