Raspored predavanja

Prof. dr Dragan Kolev: Elektronska nastava 11.05.

Извор: Проф. др Драган Колев

Поштоване колегинице и колеге мастери,

Као што сте, верујем, већ информисани испити из предмета Систем безбедности Србије и Методологија политичких наука 2 ће се одржати 12. 6. 2020 (петак) у 10 и 11 часова. Тада ћемо се видети уз придржавање свих прописаних мера безбедности од вируса. Очекујем да до тада савладате градиво и дођете спремни на испите. Испит се садржи из два дела: писменог (тест) и усменог (где водимо разговор о семинарском раду и неким питањима из градива). Урађена и од стране наставника прихваћена ППП семинарског рада ће се рачунати као одбрањен семинарски рад и стога нећете имати обавезу да дођете седам дана раније на Факултет да браните семинарске радове као је то Управа Факултета одредила да би завршили предиспитне обавезе. Специфичност испита из предмета Методологија политичких наука 2 је у презентацији нацрта пројекта истраживања путем ППП, поред писменог и усменог дела испита. То подразумева да убрзате рад на нацрту пројекта. Нама предстоје још два он лајн дружења (15.5. и 25.5.) и тиме би се настава из оба предмета завршила. 

 

Систем безбедности Србије

Питања за домаћи задатак бр. 9.

  • Војно-обавештајна агенција (ВОА) као елеменат безбедносног система Србије
  • Надлежности Војно-обавештајне агенције (ВОА)
  • Задаци и функције Војно-обавештајне агенције (ВОА)
  • Структура Војно-обавештајне агенције (ВОА)

О овим питањима видети у ППП али консултовати и Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране. Они студенти који нису написали семинарске радове требају да имају на уму да ће је за семинарске радове неопходно урадити и ППП са 15 до 20 слајдова. Они који заврше могу да их пошаљу.

 

Методологија политичких наука 2

Шести корак:

Питања за домаћи задатак бр. 9.

Овај пут ћемо радити на изради инструмента истраживања који се састоји из три дела:

  • Увод (текстуални део којим се обраћамо испитаницима и објашњавамо разлоге и циљеве истраживања),

На пример:

На простору Србије (града, општине….) се спроводи истраживање о младој генерацији данас, о њеним ставовима и мишљењима о актуелној друштвеној ситуацији. Једна од школа која је избрана за ово истраживање јесте и Твоја. Молимо Те да на постављена питања у овом упитнику одговориш искрено, не изостављајући ни једно питање! Упитник се попуњава тако што се на нека питања заокружују бројеви (слова) испред понуђеног одговора или иза одговора у одговарајућим квадратићима, а на нека упусијеш одговор на цртиц., Детаљнија  упутства о попуњавању овог упитника и разјашњење евентуалних нејасноћа добићеш од свог анкетара  или професора.

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА ЋЕ СЛУЖИТИ ИСКЉУЧИВО У НАУЧНЕ СВРХЕ!

ИСТРАЖИВАЊЕ ЈЕ АНОНИМНО И НИЈЕ ПОТРЕБНО ДА СЕ ПОТПИСУЈЕШ!

Унапред Ти се захваљујемо на сарадњи и Твом доприносу научном истраживању!

  • Демографски подаци о испитаницима (пол, године старости, место становања, школска спрема и сл.) и
  • Скала за утврђивање слагање са одређеним тврдњама (ајтемима) – овог пута нека буде Ликертовог типа. Број тврдњи би требао да буде најмање 10 и то у афирмативној форми.

На пример:

Пред собом имаш низ тврдњи које изражавају различита мишљења о актуелним проблемима нашег друштва. Када их пажљиво прочиташ видећеш да се са неким мишљењима више а са неким мање слажеш. (Молимо Те да ове тврдње и искрено искажеш степен свог слагања (или неслагања) са сваким од њих тако што ћеш заокружити одговарајући број!)

Tabela1105

Да би се припремили за следећи крак у изради нацрта истраживачких пројеката неопходна су нам нова знања из теорије методологије. Стога су питања тичу креирања инструмента истраживања:

  • Формирање и структура упитника
  • Практични савети формулације ајтема (тврдњи)
  • Распоред ајтема у скали
  • Психолошка стратегија постављања питања или тврдњи

О овим питањима видети у ППП али консултовати и осталу понуђену литературу.

Као и до сада, за све упите и нејасноће стојим Вам на располагању.

Верујем да се придржавате свих мера и да чувате себе и друге од ове пошасти.

С поштовањем,

Проф. др Драган Колев

Можете ми се обратити путем мог e-mail-a kolevces@yahoo.com

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom