Raspored predavanja

Prof. dr Dragan Kolev: Elektronska nastava 27.04.

Izvor: Prof. dr Dragan Kolev

Poštovane koleginice i kolege masteri,

Evo nas na kraju aprila i nastavljamo da savladavamo gradivo i u ovim vanrednim okolnostima. Konstatujem da je većina studenata ažurna sa odgovorima. Nešto se zaostaje izradom Nacrta istraživačkog projekta za Metodologiju 2. Odgovori na pitanja iz predmeta Sistem bezbednosti Srbije sada zahtevaju konsultovanje i Strategijunacionalnebezbednosti Strategiju odbrane koje je Skupština Republike Srbije usvojila krajem prošle godine.

Sistem bezbednosti Srbije

Pitanja za domaći zadatak br. 7.

  • Bezbednosno-obaveštajni sistem Srbije
  • Zakonska osnova rada obaveštajnih službi kao elementa nacionalne bezbednosti Srbije

O ovim pitanjima videti u PPP ali konsultovati i Strategijunacionalnebezbednosti i Strategiju odbrane.

Oni studenti koji nisu napisali seminarske radove trebaju da imaju na umu da će je za seminarske radove neophodno uraditi i PPP sa 15 do 20 slajdova. Oni koji završe mogu da ih pošalju.

Metodologija političkih nauka 2

Četvrti korak:

Pitanja za domaći zadatak br. 7

Pregledom dosadašnjih nacrta istraživačkih projekata uočio sam da vam poseban problem predstavlja kreiranje hipotetičkog okvira istraživanja. Stoga ćemo se ovog puta posvetiti teoriji metodologije da bi stekli znanja o ovoj problematici. U tom smislu su i koncipirana pitanja za sedmi zadatak.

  • Tipovi varijabli i odnos između njih
  • Indikatori istraživanja
  • Postavljanje sistema hipoteza istraživanja
  • Zahtevi koje naučne hipoteze treba da ispune

O ovim pitanjima videti u PPP ali konsultovati i ostalu ponuđenu literaturu.

Dakle, ovaj krak u izradi nacrta istraživačkog projekta je u funkciji savladanja osnovnog cilja predmeta Metodologija političkih nauka 2 – ovladati znanjem i veštinom projektovanja naučnog istraživanja.

Još jednom vas upućujem da pažljivo iščitate skriptu „Šta je javno mnenje“ da bi se upoznali sa ovom problematikom jer se vaši nacrti projekata bave ispitivanjem javnog mnenja, a ne nekih drugih dispozicija ponašanja kao što su stavovi, vrednosti, mišljenja i sl.

Ponovo napominjem (za one koji to nisu uradili) da se prvi korak u izradi nacrta istraživačkog projekta odnosio na izradu uvoda u istraživanje u kojem je trebalo objasniti važnost, značaj, aktuelnost, zanimljivost izabrane aktuelne teme ali i motive koji su vas naveli da izaberete ovu temu. Takođe je trebalo navesti primere dosadašnjih empirijskih istraživana i njihovih osnovnih zaključaka. To se može utvrditi pregledom i istraživanjem na Internetu. U drugom i trećem koraku smo nastojali da definišemo metodološki okviri i zato smo dali pitanja na koja je potrebno dati konkretne metodološke odgovore.

Kao i do sada, za sve upite i nejasnoće stojim Vam na raspolaganju.
Verujem da se pridržavate svih mera i da čuvate sebe i druge od ove pošasti.

S poštovanjem,
Prof. dr Dragan Kolev
Možete mi se obratiti putem mog e-mail: akolevces@yahoo.com

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom