Vesti

Pred američkim zahtevima tradicija čuvanja bankarskih tajni u Švajcarskoj ne postoji

Izvor: Tanjug

Sjedinjene Američke Države uputile su ultimatum Švajcarskoj, tražeći da im prosledi detaljne podatke o Amerikancima osumnjičenim da koriste usluge švajcarskih banaka kako bi izbegli plaćanje poreza, izvestili su švajcarski mediji.

Ukoliko ne dobiju tražene informacije, SAD će podneti tužbe protiv švajcarskih banaka, među kojima „Kredi svis”, preneo je AP.

„Zontagcajtung” je naveo da je dobio kopiju pisma koje je zamenik američkog državnog tužioca Džejms Kol 31. avgusta uputio visokom švajcarskom diplomati Mihaelu Ambielu, tražeći odgovor na pitanje koliko Amerikanaca izbegava plaćanje poreza tako što krije novac u švajcarskim bankama.

Vašington, prema pisanju tog lista, traži detalje o Amerikancima koji su, u periodu od 2002. do 2010. godine, imali više od 50.000 dolara na računu u bankama Kredi svic, Julius Ber, Vegelin, Cirher kantonalbank ili Basler kantonalbank.

Švajcarska štampa nazvala je američki ultimatum „eskalacijom spora” Vašingtona i Berna zbog problema utaje poreza.

Pre dve godine, švajcarska banka UBS AG bila je primorana da preda imena nekoliko hiljada američkih vlasnika bankarskih računa i da plati globu od 780 miliona dolara, u sporu koji je izazvao žestoke polemike oko tradicije čuvanja bankarskih tajni.

Švajcarska vlada je, u međuvremenu, potpisala sporazume s nekoliko zemalja, među kojima Nemačkom i Velikom Britanijom, o pružanju pomoći poreskim službama stranih zemalja koje traže informacije o računima svojih državljana.

Švajcarski parlament treba ove jeseni da odobri revidirani sporazum o porezu sa SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom