Vesti

Nakon odluke Kongresa, Leon Paneta: Smanjenje budžeta Pentagona bilo bi katastrofalno

Izvor: Tanjug

Američki ministar odbrane Leon Paneta ocenio je danas da bi nova, velika smanjenja budžeta za odbranu imala katastrofalne posledice po nacionalnu bezbednost SAD. Paneta je, u nastupu na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu, rekao da je Pentagon spreman za budžetske uštede od 350 milijardi dolara u narednih 10 godina, što je Kongres već usvojio.

On je, međutim, upozorio na opasnost koju bi dalje redukcije, od čak 500 milijardi dolara u istom period, predstavljale po nacionalnu bezbednost. To bi imalo katastrofalne posledice, rekao je Paneta.

Prema dogovoru s početka avgusta, osnovan je poseban odbor, sastavljen od šest demokrata i šest republikanaca, koji do kraja novembra treba da sastavi plan kako da se američki deficit u narednih 10 godina smanji za 1,5 hiljade milijardi dolara.

Taj plan bi, zatim, do kraja decembra trebalo da bude usvojen u Kongresu.

Ako se ne postigne dogovor, ili ako ga Kongres ne usvoji, stupa na snagu automatsko kresanje budžeta za 1,2 hiljade milijardi dolara u narednoj deceniji, čime bi najviše bio pogođen Pentagon, jer bi mu sledovalo još 500 milijardi dolara manje.

Paneta i državni sekretar Hilari Klinton, koja je nastupila na istom skupu, složili su se da bi se smanjenjem budžeta za odbranu i diplomatiju smanjilo američki uticaj u svetu.

Na pitanje o Libiji, Paneta je rekao da se pobunjeničke snage kreću ka Tripoliju i da su snage režima Moamera Gadafija oslabljene. Mislim da su Gadafijevi dani odbrojani, rekao je američki sekretar za odbranu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom