Vesti

Nobelovac Paul Krugman: Jedini efekat kojim je Amerika savladala Veliku depresiju bio je Drugi svetski rat

Izvor: NSPM

Nobelovac i možda najpoznatiji svetski zagovornik Džona Majnarda Kejnsa, Pol Krugman je odgovor na globalnu ekonomsku krizu potražio u invaziji iz svemira. Krugman je izjavio da bi “ova prepreka”, misleći na pretnju recesijom, bila gotova za 18 meseci kad bi naučnici otkrili pretnju iz svemira.

Naravno, svemirci koji napadaju Zemlju Krugmanu su samo pomoć da ilustruje svoj stav da nas iz krize može izvući samo masivna javna potrošnja. U slučaju imaginarnog napada i inflacija i budžetski deficit postali bi sekundarna pretnja društvu i sve snage bi uložili u novu proizvodnju i napore da se odbranimo.

Jednaki efekat na američku privredu imao je Drugi svetski rat, kojim je napokon prevladana istorijska Velika depresija iz 30-tih godina prošlog veka.

Kejns, koji je poznat i kao začetnik makroekonomije, je bio veliki zagovornik državne intervencije kako bi se prevladao ekonomski pad. Naravno, Kejns je zagovarao gradnju infrastrukture i ulaganje u obrazovanje, a ne u rakete protiv svemiraca, ali koncept je isti.

Osim Krugmana, drugi ugledni kejnisijanac je i Džozef Stiglic.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom