Vesti

MMF upozorio da bi grčka dužnička kriza mogla da predstavlja znatnu pretnju za globalnu ekonomiju

Izvor: VOA

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi grčka dužnička kriza mogla da predstavlja znatnu pretnju za globalnu ekonomiju. U izveštaju objavljenom u utorak MMF ističe da tržišta šrom sveta, kako se navodi, “i dalje nisu ubeđena” da će evropski lideri biti u stanju da spasu Grčku od rastućeg duga. MMF takođe upozorava da bi kriza mogla da se proširi, pre svega na druge evropske zemlje, a zatim i na svet u celini.

Evropski lideri treba da se sastanu u Briselu u četvrtak da bi postigli saglasnost o drugom paketu pomoći Grčkoj u vrednosti od više milijardi dolara. MMF i Evropska unija su odobrili zajednički paket pomoći Grčkoj prošle godine u iznosu od 160 milijardi dolara, koji za sada nije doveo da značajnijeg poboljšanja u grčkoj ekonomiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nastojala je da umanji značaj predstojećeg samita rekavši danas u Hanoveru da to neće biti “spektakularni dogadjaj”. Ona je dodala da će pomoć Grčkoj biti, kako se izrazila, “kontrolisani proces”.

Investitori su sve više zabrinuti zbog Grčke i nekoliko drugih članica EU koje se suočavaju sa dugovima, uključujući Španiju i Italiju. MMF u svom saopštenju poziva evropske lidere da povećaju svoj specijalni fond pomoći i da usvoje fleksibilnija pravila za pomoć zemljama zapalim u nevolje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom