Vesti

Amerika pred izborom: Dodatno zaduženje sopstvenih građana ili bankrot

Izvor: Deutsche Welle

Nije samo Evropa na rubu ambisa koji se zove bankrot – već su to i SAD. Granica maksimalnog zaduživanja je dostignuta, početkom avgusta dugovi moraju da se vrate. Zato se Barak Obama obratio naciji…

Predsedniku Baraku Obami pre svega je bilo stalo do toga da svi shvate da SAD do 2. avgusta moraju da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja – ili im preti bankrot: „Ako Amerika, prvi put u svojoj istoriji, ne bude u stanju da plati svoje dugove, ako bankrotira, posledice za američku privedu će biti ogromne.“

Posledice ne bi bile ogromne samo za privredu SAD, već i za finansijska tržišta širom sveta – upozorava Međunarodni monetarni fond. SAD moraju što pre da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja, kako bi se izbegao ozbiljan šok svetske privrede – apelovao je drastičnim rečima MMF.

A evo šta je problem predsednika SAD: Njemu i njegovim demokratama su za odluku potrebni republikanci, jer oni imaju većinu u Predstavničkom domu američkog kongresa. O toj temi se vode rasprave već nedeljama.

Republikanci zahtevaju da se za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduživanja na drugoj strani planiraju uštede. Po sistemu: dolar za dolar. Obama svakako hoće da štedi, ali želi i da ukine poreske povlastice – i to za milionere, naftnu industriju i privatne avione.

„Ne bih rekao da su ti zahtevi radikalni. Mislim da se sa tim slaže većina Amerikanaca.“

Međutim, republikanci sigurno ne spadaju među one koji se slažu sa njim. Za republikance takozvano ukidanje poreskih olakšica znači povećanje poreza – i to striktno odbijaju.

Pregovori su blokirani. Na konferenciji za štampu se videlo koliko je Obama zbog toga frustriran. Međutim, ne treba očekivati da će to omekšati republikance. Dakle, biće žestoko. Ako se demokrate i republikanci ne dogovore, i to najkasnije do 2. avgusta, onda će se desti ono što niko do skoro nije mogao ni da zamisli – Amerika će bankrotirati!

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom