Vesti

Charles Gave: Evro će propasti i to je najbolja stvar koja se tržištima može dogoditi

Izvor: Business.hr

Charles Gave, francuski ekonomist čija je tvrtka za istraživanje GaveKal poznata brojnim financijskim uglednicima, dao je zanimljivo mišljenje zašto nas eventualna “smrt” eura ne bi trebala pretjerano pogoditi.

Gave smatra kako euro više neće postojati u roku od godinu dana. Smatra da je cijela ideja s eurom kao jedinstvenom europskom valutom bila disfunkcionalna od samog početka. Dodaje kako će propast eura i povratak nacionalnih valuta omogućiti odgovarajuću raspodjelu investicija i resursa.

“To je najbolja stvar koja se tržištima može dogoditi”, kazao je o propasti eura.

George Soros je na panel-diskusiji u Beču danas izjavio kako je svijet na rubu financijskog kolapsa koji, može se reći, počinje u Grčkoj, “ali bi se vrlo lako mogao proširiti”. Milijarder i menadžer hedge fondova upozorio je na težinu problema s eurom, kazavši kako je financijski sustav i dalje vrlo ranjiv.

Za Bloomberg je objasnio i kako bi financijska kriza mogla završiti, kazavši kako je “vjerojatno neizbježno” da će slabije ekonomije morati napustiti eurozonu.

“Mislim da se većina nas slaže da je europska kriza zapravo centrirana oko eura. To je vrsta financijske krize koja se stvarno razvija. Ona je očekivana. Većina ljudi to shvaća. Kriza se još uvijek razvija, a vlasti zapravo kupuju vrijeme. A vrijeme radi protiv njih”, kazao je Soros govoreći o vladama koje se bore protiv bankrota Grčke nudeći joj novi paket financijske pomoći.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom