Vesti

Grčka pod pritiskom EU donela odluku o rasprodaji imovine: Banke, luke, ostatak OTE telekoma…

Izvor: Banka.hr

Grčka je pod pritiskom ostalih članica Europske unije ubrzala privatizaciju imovine u državnom vlasništvu kako bi smanjila ogromni javni dug i otklonila novu dužničku krizu u eurozoni. Nakon maratonskog sastanka vlada Georgija Papandreua objavila je da će ove godine uštedeti dodatnih 1,6 milijardi eura i odmah početi prodavati unosnu državnu imovinu.

Na bubnju će se naći najveći grčki telekomunikacioni operater OTE i luke u Pireju i Tesalonikiju, koje spadaju među najprometnije turističke i trgovinske luke na Mediteranu. Država trenutno ima još 16 posto udela u OTE-u, čiji je glavni akcionar Deutsche Telekom, i mogla bi ga prodati u cjelosti.

Atina namerava do 2012. za 17 postotnih bodova smanjiti i trenutno 51-postotni udio u gotovo monopolističkom operateru za električnu energiju PPC-u.

U planu je i privatizacija Hellenic Postbanka, koji spada među najbolje kapitalizirane grčke banke, te vodoprivredne fabrike u Tesalonikiju, plinskog operatera DEPA-e, željezničkog operatera Trainose, operatera utrka ODIE, kasina u blizini Atene i podizvođača u sektoru vojne industrije EAS. Ministarstvo još nije sastavilo cijelu listu imovine koja će biti ponuđena na prodaju.

U 2012. i 2013. država će prodati unosnog monopolista za igre na sreću OPAP, te regionalne pomorske i zračne luke i autoceste u javno-privatnom partnerstvu, kao i do 21 posto udjela u atenskoj vazdušnoj luci.

Redovna tromesečna revizija međunarodnih zajmodavaca Europske unije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda neočekivano se protegnula i na treću sedmicu. Inspektori tek moraju odobriti isplatu nove tranše kriznog kredita u visini 12 milijardi eura.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom