Vesti

Nakon decenija ratova, Obama: Granice Izraela i Palestine treba da budu zasnovane na linijama iz 1967. godine

Izvor: NSPM

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će se Izrael suočiti sa sve većom izolacijom, bez uverljivog mirovnog procesa na Bliskom istoku, i ponovio da osnova za takve pregovore treba da bude stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. uz dogovorenu razmenu teritorija.

“Ne možemo sebi da dozvolimo još jednu, još dve decenije, ili tri decenije, da bismo postigli mir”, rekao je Obama u govoru pred najjačom prozraelskom lobističkom organizacijom AIPAC.

Prema njegovim rečima, međunarodna izolacija Izraela i impuls da Palestinci napuste pregovore, nastaviće da rastu u odsustvu uverljivog mirovnog procesa i alternative.

“Da bismo imali uticaj na Palestince, arapske države i međunarodnu zajednicu, osnova za pregovore mora imati perspektivu uspeha”, dodao je američki predsednik, istakavši da u njegovom predlogu nema ničeg originalnog, pošto je taj osnovni okvir za pregovore već dugo je osnova za razgovore među stranama.

“Granice Izraela i Palestine treba da budu zasnovane na linijama iz 1967. uzajamno dogovorene razmene, kako bi bezbedne i priznate granice bile uspostavljene za obe države”, ponovio je Obama.

Napomenuvši da je takvo njegovo zalaganje, koje je izneo u govoru u četvrtak, bilo pogrešno protumačeno, on je precizirao da to znači da je linija iz 1967. osnova za pregovore o granici koja je drugačija od one koja je postojala 1967.

To omogućava stranama da se pozabave promenama do kojih je došlo u protekle 44 godine, uključujući nove demografske realnosti na terenu, rekao je američki predsednik i dodao da je to samo javni izraz onoga što se već dugo prihvata u privatnim razgovorima.

Obama je rekao da ulazak Hamasa u palestinsku vladu predstavlja prepreku za mir, jer ta radikalna islamistička organizacija ne priznaje Izrael.

“Nastavićemo da zahtevamo da Hamas prihvati osnovne odgovornosti mira: priznanje prava Izraela na postojanje, odricanje od nasilja i pridržavanje svih dosadašnjih sporazuma”, naveo je Obama.

Američki predsednik je ukazao na neke ključne činjenice: bez mirovnog sporazuma, demografske realnosti učiniće težim da se Izrael održi kao jevrejska i demokratska država, zatim, tehnologija će u budućnosti otežati izraelsku odbranu, a treće, nova generacija Arapa počela je da preoblikuje region.

Pravedan i trajan mir više ne može biti postignut sa jednim ili dva arapska lidera. Milioni arapskih građana videlo je da je mir moguć i to mir koji će biti održiv, istakao je Obama.

On je ponovio da je snažan i bezbedan Izrael u interesu američke nacionalne bezbednosti i ukazao da je njihova vojna saradnja dostigla nezabeleženi nivo.

Kao primer takve saradnje, naveo je odnos prema Iranu. Podsećajući da su SAD u Ujedinjenim nacijama obezbedile međunarodne sankcije Teheranu, Obama je istakao da Vašington ostaje rešen da spreči Iran da dođe u posed nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima, međutim, nuklearni program je samo jedan izazov koji predstavlja Iran, jer je vlada te zemlje pokazala, kako je rekao, dvoličnost, tvrdeći da podržava pravo na protest, dok svoj narod tretira brutalno.

Iran nastavlja da podržava terorizam širom regiona i da finansira i snabdeva oružjem terorističke organizacije. Nastavićemo da sprečavamo te akcije, rekao je Obama.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom