Vesti

Karla del Ponte: Haški tribunal je u uništio 400 dokaza sakupljenih 2004. koji se tiču trgovine ljudskim organima na Kosovu

Izvor: Blic

Spremna sam da preuzmem nezavisnu istragu o trgovini organima na Kosovu koju bi vodio specijalni tim pod okriljem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – kaže u razgovoru za „Blic“ bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte, koja se nedavno povukla s pozicije ambasadora Švajcarske u Argentini.

Knjiga Karle del Ponte “Gospođa tužiteljka” jedan je od izvora koje je izvestilac Evropskog parlamenta Dik Marti koristio prilikom sačinjavanja izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

– Javno ističem svoju spremnost da preuzmem ovu istragu zato što su mi poznate činjenice vezane za ovaj slučaj, zato što znam ljude koji su u njega upleteni i zato što imam ogromno iskustvo. Sve to nema veza s mojim ambasadorskim mestom – kaže Del Ponte, odgovarajući da li je to priprema za preuzimanje istrage.

Jeste li vi pomagali Martiju u sastavljanju izveštaja?

– Marti me je pozvao na sastanak povodom ovog slučaja i rekla sam mu sve što smo uradili u preliminarnoj istrazi i da u Tribunalu preko kancelarije glavnog tužioca može pronaći sve dokaze koje smo sakupili i koristiti ih u sastavljanju izveštaja. U samom stvaranju izveštaja nisam učestvovala.

Sada mnogi podržavaju nezavisnu istragu, a Hag je u međuvremenu uništio 400 dokaza koji se tiču ovog slučaja i koji su sakupljeni 2004. Zašto?

– Nisam znala za uništavanje dokaza, čak sam i Diku Martiju rekla da ode u Hag i da pogleda sve što smo mi prikupili u inicijalnoj istrazi. Obaveštena sam da su ti dokazi uništeni prošle godine iz štampe i, iskreno, bila sam iznenađena.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom