Vesti

Financial Times: Eurozona na putu ka bankrotu

Izvor: Face.tv

Evropski zvaničnici su odlučili da kupuju vrijeme u nadi da će, prije svega Grčka, Irska i Portugalija, kao i ostale zemlje kojima prijeti dužnička kriza, uspjeti da povrate kreditnu sposobnost, ali ta strategija za sada ne daje rezultate. “Grčka možda neće uspjeti da ostvari zacrtane fiskalne ciljeve, zbog kobnog uticaja fiskalnog stezanja kaiša na ekonomiju ili opiranja da se sprovedu dogovorene mere. Naprotiv, to će samo učiniti još bolnijim restruktuiranje dugova kada za to dođe vreme”, komentariše “Financial times”.

Grčki dug je na putu da premaši 160 procenata domaćeg društvenog proizvoda. Nažalost, lako može da dostigne i mnogo viši iznos.

Realna depresijacija (eura), koja je neophodna da bi se povratila konkurentnost, može takođe da poveća procenat duga u odnosu na bruto društveni proizvod. Istovremeno, neuspjeh u sprovođenju depresijacije može da spriječi neophodan rast. Evro može da ojača, čime bi dodatno podrio konkurentnost. Na kraju, banke možda odustanu od podrške ekonomiji.

Imajući u vidu takav dužnički teret, veoma su male šanse da Grčka finansira svoj dug.

Ako Grčka želi da smanji dug do 2040. godine na 60 odsto bruto društvenog proizvoda, što je utvrđeno Ugovorom iz Mastrihta, onda mora da posjeduje viškove u iznosu od šest odsto svog društvenog proizvoda. Onda će grčki građani biti prinuđeni da svake godine plaćaju veći porez nego što dobijaju natrag kroz vladinu potrošnju.

Alternativa je prijevremeno restruktuiranje duga, možda sljedeće godine. S obzirom da tržišne cijene ukazuju da to investitori očekuju, to ne bi trebalo da za njih bude šokantno. Restruktuiranje bi trebalo da poveća kreditnu sposobnost Grčke i podsticaje za održiv program stabilizacije i reforme.

Štaviše, sa planiranim prevremenim restruktuiranjem duga, vlasti bi takođe mogle da osiguraju neophodnu podršku bankama, kako domaćim tako i stranim.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom