Vesti

Artman: Zapad bio protiv dugoročnih kazni Gotovini i Markaču; Del Ponte: Presuda odgovara stravičnim zločinima koji su počinjeni

Izvor: Kurir

Florens Artman, bivši portparol glavnog haškog tužioca Karle del Ponte, izjavila je da velike zapadne sile nisu želele da Haški sud odredi dugoročne zatvorske kazne hrtvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. “Neke su velesile želele da Gotovina bude oslobođen”, izjavila je Artman slovenačkoj POP TV.

“Ima mnogo onih koji smatraju da države koje sudeluju u ratovima na svojoj teritoriji ne bi trebalo da polažu račune kada se radi o ratnim zločinima. Hrvatska je imala pravo da odbrani svoju nezavisnosti i celovitost, ali zločinački poduvat koji je za cilj imao etničko čišćenje Srba je postojao”, istakla je ona.

Bivši portparol haškog tužilaštva kaže da sudsko veće nije udruženi zločinački pothvat dokazivalo isključivo zapisnicima sa Briona, već Hag ima i druge dokaze, pre svega zakonska rešenja koja su donesena nakon 1995. godine, a kojima je izbeglim Srbima bio zabranjen povratak.

“To svedoči da je postojala namera da se oslobođeni teren etnički očisti”, kaže Artman.

I bivši glavni tužitelj Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je juče da presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču odgovara “stravičnim zločinima koji su počinjeni” i izrazila nadu da će presuda o žalbenom roku biti potvrđena, objavio je zagrebački “Večernji list”.

“Zadovoljna sam, to je pravda za žrtve,” rekla je Del Ponte komentarišući presudu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom