Vesti

Rusija, Kina i Brazil traže reorganizaciju Saveta bezbednosti UN

Izvor: Tanjug

Lideri pet zemalja s najvećim svetskim privrednim razvojem pozvali su danas na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i davanje glasa zemljama u razvoju prilikom odlučivanja o urgentnim svetskim pitanjima.

Predsednici Hu Đintao i Dmitri Medvedev, čije su zemlje Kina i Rusija stalni članovi Saveta bezbednosti, zajedno sa ostale tri članice BRIKS-a, Brazilom, Indijom i Južnom Afrikom, uputili su taj poziv sa samita u Saniji, na južnom kineskom ostrvu Hajnan.

Ove tri zemlje su trenutno nestalni članovi Saveta bezbednosti. ali traže da imaju stalnog predstavnika, bilo svaka od njih zasebno, ili kao predstavnici regiona, što bi odgovaralo njihovom sve većem uticaju u svetu, podseća AFP.

Reforma Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti je od suštinskog značaja. Nemoguće je  da mi treba da ostanemo vezani za istitucionalne aranžmane koji su nastali u periodu posle rata”, rekla je predsedica Brazila Dilma Rusef.

Pored Hua, Medvedeva i Rusefove, razgovorima na samitu o celom spektru tema, od finansijskog svetskog sistema do sukoba u Libiji, prisustvuju još predsednik Južne Afrike DŽejkob Zuma i indijski premijer Manmohan Sing.

Tokom zajedničkog predstavljanja medijima posle prepodnevnih razgovora, Zuma je rekao da su se saglasili o potrebi reformisanja sistema Saveta bezbednosti UN kako bi se on učinio “reprezentativniji i efikasniji”.

Kina i Rusija su dali podršku tom zahtevu iznetom u zajedničkom saopštenju pet država, koje zajedno predstavljaju 40 odsto svetskog stanovništva.

“Kina i Rusija ističu važnost koji pridaju statusu Indije, Brazila i Južne Afrike u medjunarodnim odnosima i razumeju i podržavaju njihove aspiracije da imaju značajniju ulogu u UN”, kaže se u saopštenju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom