Vesti

Reakcija Kine na američke izveštaje o stanju ljudskih prava u svetu: Savetujemo SAD da se pozabave svojim poštovanjem ljudskih prava, a ne da se predstavljaju kao propovednici ljudskih prava

Izvor: Srna

Kina je poručila SAD da prestanu da “popuju” o pravima, nakon što je Stejt department objavio godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu u kome kritikuje Kinu. Portparol ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da SAD treba da se koncentrišu na poštovanje ljudskih prava u svojoj zemlji i da prestanu da se petljaju u stvari druih država, prenosi BBC.

On je dodao da je Kina sprema da govori o pravima “na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja”, ali da se Peking protivi petljanju u njene unutrašnje stvari. “Savetujemo SAD da se pozabave svojim poštovanjem ljudskih prava, a ne da se predstavljaju kao propovednici ljudskih prava”, rekao je Lei.

On je dodao da Vašington treba da prekine sa korištenjem pitanja ljudskih prava u cilju uplitanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

U izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Kini izražava se zabrinutost zbog nedavnog hapšenja umetnika Ai Veiveija, velikog kritičara vlade. U izveštaju se, takođe, optužuje Peking da je povećao kontrolu nad advokatima, aktivistima, internet blogerima i novinarima. Vlasti se optužuju i da su pojačali kontrolu nad civilnim društvom, medijima, kao i pristup internetu. U izveštaju se navodi i da je u Kini povećan broj nestanaka, kućnih pritvora, zatvaranja u “nelegalne crne zatvore” u kojima su kažnjavaju aktivisti i njihove porodice.

Stejt department izdvaja još Iran, Irak, Burmu, Severnu Koreju, Obalu Slonovače, Zimbabve, Ukrajinu, Rusiju i Belorusiju kao zemlje u kojima se beleže slučajevi teškog kršenja ljudskih prava.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom